Back to all

Kerékpáros csillagtúra a Felső-Tisza-vidéken

Friday, October 8, 2021

Térség: Felső-Tisza-vidék

Táv: 222 km

Időtartam: 3 nap

Nehézség: könnyű

Kerékpár típusa: túrakerékpár

Szállás: Tivadar, Ház az Élő Vízhez Ifjúsági Üdülőközpont Tivadar, Szatmárikum Vendégház

Foglalható opciók: kerékpár kölcsönzés, túravezetés, szakvezetés, ebédcsomag

A túra során egy három napos csillagtúrára indulhattok a Felső-Tisza-vidékre, melynek keretében behatóan fedezhetitek fel ezt a csodálatos térséget és rejtőzködő kincseit. A kerékpáros csillagtúra bázispontja Tivadar, amely az egyik leghangulatosabb falu a Felső-Tisza-vidéken, amelyen több kerékpárosbarát szálláshely is található. A település fekvése rendkívül szerencsés, hiszen éppen a szatmári és beregi tájegységek találkozásánál fekszik, közvetlenül a Tisza-híd mellett. A kedvező fekvés jó alkalmat teremt csillagtúrák megtételére, melyben az első nap a beregi, második és harmadik nap a szatmári területeket fedezhetjük fel. Mindhárom napon jelzett túraútvonalakon haladunk, utunkat a 32-es és 33-as számú Felső-Tisza-vidéki és nyírségi kerékpáros túraútvonal táblái kísérik. A túra nagyrészt a beregi árapasztó tározó, illetve a Szamos jó minőségű aszfaltozott töltésein halad, illetve alacsony forgalmú mellékutakon.

Program:

1 nap: Beregi örökségkör

Tivadar-Tarpa-Márokpapi-Csaroda-Tákos-Vásárosnamény-Jánd-Gulács-Tivadar

A kerékpártúra Tivadarból indul, ahonnan egészen Vásárosnaményig a 32-es számú, Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi jelzett kerékpáros túraútvonalon tudtok közlekedni, így nincs más teendőtök csak követni a táblákat. Az első napra tervezett beregi körtúra során végig, biztonságos, a forgalomtól elkülönülő, jó minőségű aszfaltozott töltésen tekerünk Tivadar, Tarpa, Márokpapi, Csaroda, Tákos, Vásárosnamény, Jánd, Gulács és Tivadar között. Az első túranapon megismerkedtek Tarpán a lónyúzó szárazmalommal és a Bereg hatalmas gótikus templomával és annak páratlan freskóival, valamint a falu határában álló Nagy-heggyel, ahonnan káprázatos panoráma tárul elétek a Kárpátok irányába. Felfedezhetitek a Felső-Tisza-vidék leghíresebb templomait Csarodán és Tákoson. Vásárosnaményban beható ismereteket szerezhettek a beregi tájegység történelméről és néprajzi örökségéről és megismerhetitek Magyaroroszág egyik legnagyobb vadászati kiállítását.

Tivadarban a híd előtt kapaszkodunk fel a töltésre, amely egészen Tarpáig elvezet bennünket. Ez a nagyjából 6 kilométeres szakasz a Felső-Tisza-vidék egyik leghangulatosabb útvonala, ahol hatalmas alma és szilva ültetvények sorakoznak a horizonton. Át fogunk tekerni a beregi árapasztó tározó hatalmas beeresztő zsiliprendszerén. Tarpán megtekintjük a tarpai szárazmalomhoz, amely Felső-Tisza-vidék egyik legismertebb népi építészeti emléke, ipartörténeti műemléke. Ezt követően felkeressük a 14. században épült Báthori család kegyúri templomát, a tarpai református templomot, amelyben csodálatos középkori freskók, kőfaragványok hirdetik az építtető Báthori család dicsőségét. Tarpa külterületének Beregsurány felőli végén, közvetlenül az út mellett található a Tarpai Nagy-hegy, ahonnan csodálatos panoráma tárul elétek a Kárpátok irányába. Követve a 32-es túraútvonal nyomvonalát egy közel 10 kilométeres, hihetetlen hangulatos gátszakasz vezet el bennünket Csarodáig. Érdemes azonban megszakítani a túrát és betérni Márokpapiba, ahol egy 14. század elején épült, parányi középkori templom áll a falu központjában. Csarodán megtekintjük a Felső-Tisza-vidék egyik leghíresebb templomát, a csarodai református templomot, amelyet az Árpád-kori falusi templomépítészet egyik legszebb példájaként szoktak emlegetni. Ismét 4,5 kilométeres tekerés az aszfaltozott gáton és megérkezünk Tákosra, ahol egy újabb kihagyhatatlan 18. században épült templom, az úgynevezett tákosi mezítlábas Notre-Dame található. Hogy miért is viseli ezt a nevet, rögtön meg fogjátok érteni, ahogy beléptek kapuján. A templommal szemben álló tájházban a Beregi Keresztszemes hímzéssel ismerkedhettek meg, amely a beregi tájegység egyik leszebb népművészeti öröksége.

A következő állomás Vásárosnamény, a Bereg kulturális, gazdasági és turisztikai központja, ahogy errefelé mondják a Bereg Szíve, ahol kiváló éttermek, street food büfék közül lehet választani. A város központjában két tárlat megtekintését ajánljuk. A Tomcsányi-kastély ad otthont a Beregi Múzeumnak, ahol behatóan megismerkedhettek a beregi tájegység történelmével és néprajzi örökségével. A Beregi Múzeumtól néhány méterre található Hunor Hotelben egy gigantikus vadászkiállítás található, amely 2021 évi Vadászati Világkiállítás egyik kiemelt vidéki helyszíne volt. A városban található Szilva fürdőben, kulturált fürdési lehetőség is rendelkezésre áll, de erre a célra kiválóan alkalmas a Gergelyiugornyai szabadstrand is. A túra utolsó 20 kilométeres szakasza végig aszfaltozott gáton fut Vásárosnamény, Jánd, Gulács és Tivadar között.

Szállás: Tivadar, Ház az Élő Vízhez Ifjúsági Üdülőközpont Tivadar, Szatmárikum Vendégház

Napi táv kerékpárral: 67 km

csarodai_reformatus_templom.jpg

2. nap: Szatmári örökségkör Tivadar-Kisar-Nagyar-Szatmárcseke-Túristvándi-Kölcse-Sonkád-Csaholc-Vámosoroszi-Kisszekeres-Nagyszekeres-Zsarolyán-Fehérgyarmat

A 2. túranap célja a szatmári tájegység felfedezése. Tivadarból Kisar felé indulunk, ahol a 32-es túraútvonalról leágazik a 33-as számú jelezett túraútvonal, amely kifejezetten a szatmári területek fontosabb településeit fűzi fel. A 33-as túraútvonal Kisar, Nagyar, Szatmárcseke, Túristvándi, Kölcse, Sonkád, Csaholc, Vámosoroszi, Kisszerekeres, Nagyszekeres, Zsarolyán, Jánkmajtis érintésével, Szamosújlaknál csatlakozik vissza a 32-es útvonalra. Nincs más dolgunk, mint Kisar és Zsarolyán között követnetni a 33. számú túraútvonalat, Zsarolyánnál pedig Fehérgyarmat felé kanyarodva vissza tudtok tekerni Tivadarba. Ezen a túranapon nagyrészt alacsony forgalmú mellékutakon, illetve néhány szakaszon kerékpárutakon fogunk haladni, érintve Szatmár kultikus emlékhelyeit, Nagyaron a Luby-kastélyt és a település határában álló Petőfi fát, a híres neves szatmárcsekei csónakfejfás temetőt és túristvándi vízimalmát, Kölcse világörökségi várományos listán szereplő középkori templomát, Sonkád Europa Nostra díjas templomát, valamint vámosoroszi, kisszekeres és nagyszekeres gótikus templomait. Igény esetén a program keretében evezünk az Öreg-Túron.

A túra első állomása a Tivadartól 4 kilométerre lévő Nagyar, Szatmár Kincses Szigete, amely rendkívül gazdag kulturális értékekben, műemlékekben. Nagyaron felkeressük a település központjában álló klasszicista stílusú Luby kúriát, amelyet egy hatalmas rózsakert vesz körül, a vele szemben álló református templomot, melynek falait középkori freskók borítják, valamint a falu határában lévő Petőfi fát, melynek árnyákában Petőfi Sándor megírta A Tisza című versét. Ezt követően a Felső-Tisza-vidék két legismertebb örökséghelyszíne a szatmárcsekei csónakfejfást temető és a Túristvándi vízimalom következik. A Nagyartól 7 kilométerre lévő Szatmárcsekén található a szatmárcsekei csónakfejfás temető, amely néprajzi és irodalomtörténeti szempontból is kiemelt jelentőségű emlékhely. Ebben a temetőben nyugszik Kölcsey Ferenc, aki Szatmárcsekén írta meg nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. A szomszédos településen Túristvándiban az Öreg-Túr partján festői környezetben áll a Felső-Tisza-vidék másik ikonikus műemléke a túristvándi vízimalom, amely Közép-Európa egyik utolsó három hajtókerekes, alulcsapós működőképes vízimalma.

Újabb 7 kilométeres túraszakasz után megérkezünk Kölcsére, ahol érdemes felkeresni az Öreg-Túr partján álló Papp Túrja túraközpontot, ahol lehetőség van kajakok és kenuk bérlésére. Igény esetén evezhetünk egyet a különleges hangulatú, folyamatosan, a fák között tekergő Öreg-Túron, amely higgyétek el egy életre szóló élmény. A főút mellett áll, 15. század második felében épült, gótikus stílusú kölcsei református templom, melynek fa harangtornya szerepel a világörökségi várományos listán. A település központjában álló sonkádi református templom szintén a túra kihagyhatatlan látványossága, amelyet a lenyűgöző kazettás mennyezete, karzata és szószéke nyomán virágok virágaként szoktak emlegetni. A 15. században épült templom műemléki helyreállítása az 1990-es években zajlott le, amely annyira jól sikerült, hogy Europa Nostra díjban részesítették. Ezt követően egy közel 10 kilométeres túraszakasz következik Csaholcig, nagyrészt természetvédelmi területen, ahol az út minősége nem túl kedvező, azonban csendes és hangulatos. Három olyan település következik, melynek középkori eredetű templomai szintén nagyon látványosak, Vámosoroszi, Kisszekeres és Nagyszekeres. A 15. században épült gótikus, fa haranglábbal rendelkező nagyszekeresi református templom egy kicsiny szigeten áll, amelyet a Gőgő-Szenke patak ölel körbe. A templom leglátványosabb eleme az a boltozatrekonstrukció, amely rendkívül szemléletesen mutatja be, hogyan nézte ki egykor a szentély középkori boltozata. A túra utolsó 20 kilométeres szakaszán, Nagyszekeresről Zsarolyánba, majd Fehérgyarmaton keresztül érkeztek vissza Tivadarba.

Napi táv kerékpárral: 67 km

Szállás: Tivadar, Ház az Élő Vízhez Ifjúsági Üdülőközpont Tivadar, Szatmárikum Vendégház

nagyari_luby_kuria.jpg

3 nap: Szamos-menti örökségkör

Penyige – Fehérgyarmat – Cégénydányád-Gyügye-Szamosújlak-Csenger-Komlódtótfalu-Szamosbecs-Szamostatárfalva – Csegöld – Csengersima (opcionális) – Csegöld – Jánkmajtis – Zsarolyán – Fehérgyarmat - Penyige

A harmadik túranap célja a Szamoshát és örökséghelyszíneinek felkeresése. A Szamos folyó Csengernél lépi át a magyar-román országhatárt és Vásárosnaményál ömlik a Tiszába. A túra során a Szamoshát apró hangulatos falvai között, Fehérgyarmat és Csenger között végig, a forgalomtól elzárt, jó minőségű aszfaltozott töltésen tekerünk, ahol a természetközeli állapotok a meghatározók. A túra Fehérgyarmat és Csenger közötti szakasza része a 32-es számú, jelzett Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi túraútvonalnak, így tájékozódásotokat végig orientációs táblák kísérik. A gát jobb oldalán a Szamos folyó, bal oldalon pedig a Szamos-hát falvaiban megbúvó műemlékek sorakoznak. Az első túranapon felkeressük a cégénydányádi Kölcsey-Kende kúriát, a gyügyei és szamosújlaki Europa Nostra díjas templomokat, szamostatárfalvai Árpád-kori templomát, Csenger Makovecz városközpontját és monumentális középkori templomát, a komlódtótfalui Becsky-Kossuth kúriát, valamint a híres csengersimai Árpád-kori templomot.

Követve a 32-es túraútvonal tábláit Tivadarról és Fehérgyarmatra kerékpárúton érkezünk, ahol felkapaszkodunk a Szamos töltésre. Elsőként Cégénydányádon térünk le a Szamos gátról, ahol megtekintjük az 1800-as évek első felében épült, klasszicista stílusú Kölcsey-Kende kúriát és természetvédelmi oltalom alatt álló angol parkját. Néhány kilométer múlva megérkezünk Gyügyére, ahol megismerkedhettek a térség egyik legszebb, Árpád-kori eredetű templomával, melynek műemléki helyreállítását Europa Nostra díjban részesítették. A következő megállóhely a szomszédos Szamosújlak, melynek közvetlenül a Szamos töltés mellett álló kora gótikus eredetű református temploma Europa Nostra oklevéllel büszkélkedhet. 9 kilométer múlva ismét letérünk a Szamos gátról Szamostatárfalvánál. A falu központjában álló apró szamostatárfalvai református templom Árpád-kori templomokra jellemző formavilágával, különleges sakktáblára emlékeztető vakolatlan homlokzatával az egyik legizgalmasabb műemléke a túranapnak. 7 kilométer múlva megérkezünk Csengerbe, amely a Szamos-menti területek gazdasági, kulturális és idegenforgalmi centruma. A város különleges, egységes és modern településképpel rendelkezik, hiszen a középületek jelentős részét a hazai organikus építészet kiemelkedő alakja, a Makovecz Imre tervezőgárdája tervezi az 1980-as évek árvízi helyreállítása óta napjainkig. A Szamos-mente legszebb műemléke a csengeri református templom, amely monumentális méretével, egekbe szökő nyolcszög alaprajzú tornyával, vakolatlan homlokzatával már messziről felhívja magára a figyelmet. Csenger után felkeressük a Komlódtótfaluban található Becsky-Kossuth kúriát, melynek teljeskörű felújítása a Nemzeti Kastélyprogram keretében történt meg. Komlódtótfalu után Szamosbecs érintésével Szamostatárfalvára, onnan pedig Csegöld irányába, alacsony forgalmú mellékutakon tekerünk vissza Fehérgyarmat felé. Egy 11 kilométeres kitérővel még elgurulhatunk Csengersimára, ahol a falu központját uraló Szamos holtág partján, egy félszigeten áll a Felső-Tisza-vidék legszebb árpád-kori temploma. A festői környezetben álló román stílusú csengersimai református templom figurális ábrázolásokat tartalmazó kazettás mennyezete és faragott, festett berendezései lélegzetelállító látványt nyújtanak. Csegöld, Jánkmajtis, Zsarolyán, Fehérgyarmat érintésével érkezünk vissza Fehérgyarmatra.

Napi táv kerékpárral: 88 km

29_Csengersima,református templom_DSC_0253.jpg.jpg

Részvételi díj:

SZOLGÁLTATÁSOK

  • 2 éjszaka szállás, vacsorával és svédasztalos reggelivel kerékpárosbarát szálláshelyeken
  • 3. éjszaka szállás vacsorával és svédasztalos reggelivel kerékpárosbarát szálláshelyen (opcionális)
  • Első nap ebéd biztosítása Vásárosnaményban (opcionális) vagy ebédcsomag biztosítása
  • Második nap ebédcsomag biztosítása
  • Túravezető és kerékpáros szervízszolgáltatás biztosítása (opcionális, min. 8 fős csoport esetén)
  • Kerékpár és fejvédő biztosítása 2 napra (opcionális)
  • Belépődíjak biztosítása az alábbi helyszínekre:
  • Tarpai református templom és szárazmalom
  • Márokpapi református templom (opcionális)
  • Csarodai református templom
  • Tákosi református templom és tájház
  • Beregi Múzeum
  • Hunor Hotel Vadászati kiállítása
  • Nagyari Luby kúria és református templom
  • Túristvándi vízimalom
  • Kajak, Kenu biztosítása az Papp Túrja Túraközpontban (opcionális) és kölcsei református templom
  • Sonkádi református templom
  • Vámosoroszi református templom (opcionális)
  • Kisszekeresi református templom (opcionális)
  • Nagyszekeresi református templom
  • Cégénydányádi Kölcsey-Kende kúria
  • Gyügyei, Szamosújlaki, Szamostatárfalvai református templomok
  • Csengeri református templom
  • Becsky-Kossuth kúria
  • Csengersimai református templom (opcionális)